Razgovori u Kulturnom skloništu: Danilo Šajnović

Iako nije ljubitelj kafe, Danilo nam je vrlo rado pravio društvo. I dok ispijamo gutljaj po gutljaj, uz neformalni razgovor, Danilo nam je odgovorio na par pitanja 🙂 

 

KS :  Koliko dugo radiš u KS?

Danilo: Pre svega, nemam definitivan osećaj rada kada govorimo o ispunjavanju mog dela obaveza prema Kulturnom skloništu; pre bih to nazvao jednom prilikom za nesputano bavljenje onim što inače osećam kao svoj životni poziv. U tom smislu, već pune tri školske godine imam priliku da širim inspiraciju kojom Kulturno sklonište inspiriše mene.

 

KS: Šta te je podstaklo da se odluciš na rad u KS?

Danilo: Onaj KO me je inicijalno podstakao, to je bio moj otac. Međutim, podsticaji su svuda oko nas i pitanje je samo da li smo dovoljno osetljivi na njih. Dakle, ono ŠTA me i dalje učestalo podstiče, to bi bilo samo Kulturno sklonište.

 

KS: Koji su ti najdraži momenti u KS za te tri godine?

Danilo: Ne samo koliko sam pri Kulturnom skloništu, već verovatno i najdraži momenat uopšte: Neša Galija i izvođenje pesme „Dodirni me“. To je za mene jedan trenutak od velikog značaja.

 

KS: Da li je bilo teških momenata u KS za ovih 10 godina?

Danilo: Teških u smislu izazova i opravdavanja odgovornosti, da. Ali na kraju krajeva, celokupno dosadašnje zalaganje u sprovođenju vizije Kulturnog skloništa doživljavam kao jednu mirnu plovidbu.

 

KS: Da li se neko od tvojih učenika posebno istakao, ili da li imaš nekog učenika sa čijim si napredovanjem posebno ponosan?

Danilo: Strogo ne pratim progres iz razloga što on, istaknut u prvi plan, izaziva nepotrebno opterećenje. Ono što pratim to su izrazi zadovoljstva. Na taj način, svirački napredak se pojavljuje samo kao jedan nus-produkt, koji je pritom veoma koristan.

 

KS: Kakvi su ti planovi za dalji rad u Kulturnom skloništu?

Danilo: Nekih specijalnih konstrukcija i nemam, s obzirom na to da se gotovo svi planovi Kulturnog skloništa razvijaju spontano, kao rezultat jednog međusobnog osluškivanja.

 

KS: Šta bi savetovao svim budućim učenicima?

Danilo: Nemam saveta, upućujem im poziv.

 

KS: Za kraj , podeli sa nama jednu numeru koja ti je posebno draga.

Danilo: The Spirit Carries On